Träna inte för stunden – Träna för livet!

Nyligen var jag på semester i Tobago, där fanns allt det där du kan tänka dig. Vackra stränder, topiskt klimat, vattenfall, kolibris, regnskog. Det kan vara en av de vackraste platserna jag har varit på. Mitt i detta paradis fick jag bevittna en tragedi, en man hade fått en hjärtinfarkt under en snorklingstur. Vi låg på stranden när båten och en massa vattenskotrar tillkallade livräddarna på stranden. Vi såg hur de utförde HLR (hjärt och lung räddning) men det var tyvärr för sent. Mannen var bara 35 år gammal. Jag lider med hans familj som var på plats.

Nyligen var jag på semester i Tobago, där fanns allt det där du kan tänka dig. Vackra stränder, topiskt klimat, vattenfall, kolibris, regnskog. Det kan vara en av de vackraste platserna jag har varit på. Mitt i detta paradis fick jag bevittna en tragedi, en man hade fått en hjärtinfarkt under en snorklingstur. Vi låg på stranden när båten och en massa vattenskotrar tillkallade livräddarna på stranden. Vi såg hur de utförde HLR (hjärt och lung räddning) men det var tyvärr för sent. Mannen var bara 35 år gammal. Jag lider med hans familj som var på plats. Livet är kort och det är inte alltid rättvist.

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och täppt till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera. Detta ger syrebrist i den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från detta kärl. En skada kan uppkomma som gör att hjärtat inte orkar arbeta lika bra som förut. Hjärtinfarkt kan vara en livshotande sjukdom och kräver omedelbar vård. Via HLR eller en hjärtstartare som ibland finns tillhands. Jag vet att SATS har en på alla sina anläggningar och de är enkla att använda utan tidigare erfarenhet. När man ringer en ambulans så är det just en hjärtstartare de kommer med och kan man börja tidigare desto bättre. Uppdatera ditt minne i HLR här så kanske du kan rädda någons liv.

Risken för att man ska få en hjärtinfakt ökar vid

 – rökning

 högt blodtryck

 – diabetes 

 – höga blodfetter

– stressar och sällan motionerar

Med bra matvanor och regelbunden motion kan man själv delvis motverka risken. Jag vill med detta uppmana alla att ta hand om er själva, inte bara för din skull utan de som finns i din omgivning. Träning handlar inte bara om viktnedgång. Träna inte bara för stunden utan för livet så kommer viktnedgången på köpet.

sites/default/files/10175048_10152584737001120_3030781793281750967_n_1.jpg

sites/default/files/10418444_10152602627881120_1441671394502745747_n.jpg


Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras