Ökar tempot i lagom takt

Nu börjar nästa fas ta form och min löpning börjar kännas riktigt stabil. Igår var det andra veckan jag drev på tempot lite med intervaller under 5km. Passet är en blandning av tempopass och intervaller. Ni som läst lite tidigare så har jag en gammal skadeproblematik och det är främst vänster höft som känns. Främst när jag höjer tempot så blir mitt vänstersteg konstigt, jag tappar min teknik och måste fokusera på att lyfta benet ordentligt. Därför skyndar jag långsamt.

För det handlar inte om ett löppass utan om 3-4, varje vecka fram till 4 november då jag springer New York Marathon. Det blir ganska många timmar av ett monotont, lika dant upprepande rörelsemönster. Om jag då tar ett kortare steg med vänsterbenet och ett längre med höger, så kan ni tänka er vad det gör med min höft. Den sätts i rotation, en sida kommer bli tightare framtill och en sida tightare baktill. I sin tur kommer det påverka hur mina knän rör sig, fotisättning. Samt upp genom ryggraden och skuldror/axlar.

Om jag ska klara detta, på en tid jag känner mig nöjd med så behöver jag vara tålmodig. Inte pressa på kroppen för mycket utan få in repitioner över tid. Det är också viktigt att underhålla funktion kring höft och bröstrygg/skuldra. Samt jobba med stabiliserande muskler för att orka upprätthålla löpteknik under lång tid.

Gårdagens pass:

  • 3 Chins, 10 set. (Jag är ganska dålig på chins så jag får hjälpa till med en fot för att ta mig upp och sedan bromsa ner. Detta kan man kalla för koncentrisk träning och är ett jättebra sätt att bli starkare)
  • Repklättring 1 min, 3set (Det finns på vissa gym en repklättringsmaskin, det var döden efter alla chins. Men bra träning för mig som också tränar inför Tough Viking)
  • Frivändningar, lite tyngre men utan att tappa fart och teknik. 4-6rep, 3set.

Löpning tempopass/intervaller

1 min – ”Zlatanjogg”, min bekvämlighetszon där jag kan springa under lång tid.

1 min – höjer 0,5km/h

1 min – höjder 0,5km/h

Detta gör jag tills jag nått 5km. Den sista ca 1,5km växlade jag bara mellan de två högre hastigheterna.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras